Merkez Mahallesi, Abide-i Hürriyet Caddesi Black Out İş Merkezi No: 211 İç  Kapı No: 64 Şişli/İSTANBUL

DYS Nedir?

26.01.2022
1.686
DYS Nedir?

DYS Nedir?

Destek Yönetim Sistemi (DYS Nedir?), uluslararası pazarda mal veya hizmet satışı gerçekleştiren kurum veya kuruluşların; devletten adlıkları desteklerin, dâhilde işleme rejimi ve hariçte işleme rejimi, vergi resim harç istisnası ve belgesiz ihracat kredilerine yönelik başvuru sürecindeki tüm basamakların detaylarını, başvuru süreçlerinin tüm adımlarının kayıt altına alındığı ve yürütüldüğü dijital ortamda oluşturulmuş bir sistemdir. Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı tarafından yönetilen bu sistemde ilgili kurum veya kuruluşların gerekli tüm belge ve dokümanları kayıt altına alınmaktadır. Sistemi kullanırken ilgili kişilerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar yer almaktadır.

DYS Başvuru Süreci

DYS başvuru süreci kapsamında süreçle ilgili ilerlemeler in takibi DYS üzerinden sağlanmaktadır. Süreç boyunca oluşan başvuru taslakları, gönderilen başvurular gibi bilgiler de sistemde kayıt altına alınmakta olup bu belgelere de yine DYS üzerinden Başvuru Listem kısmından erişim sağlanabilmektedir. Dosya ve başvuruya yönelik olan gelişmeler sistem üzerinden bildiriliyor olup, incelemeye alındığında “incelemede” veya eksik belge tespit edilmesi halinde “eksik bekleyen” segmentine çekilmektedir. Gönderilen başvuru üzerinden değişiklik yapılamadığından başvuru gerçekleştirilirken titiz çalışmaya özen gösterilmelidir. Belge eksik olması halinde incelemeci birime eksik talebi gerçekleştirilerek bu belgelerin iletilmesi gerekmektedir. Eksik belge tamamlanması için mevzuatta tanımlı sürelere uyulması zorunludur.

DYS Üzerinden Alınan Destek Başvuruları Nelerdir?

DYS üzerinden, Bakanlık tarafından uygun görülen tüm kurum veya kuruluşlar çeşitli destekler için başvuru gerçekleştirebilir. Bu destekler kapsamında iletilmesi gereken belgeler DYS üzerinden kabul ediliyor olup ilgili kişilerin belge bildirimi gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Bu belgeler arasında; Hariçte İşleme İzin Belgesi ve Vergi Resim Harç İstisna Belgesi vb. yer almaktadır.  İhracat destekleri, dahilde işleme rejimi, Turqualıty, teknik müşavirlik ve döviz kazandırıcı hizmet sektörü destekleri için başvurular da DYS üzerinden gerçekleştirilmektedir.

 

DYS Sistemine Dair Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sisteme giriş yapılırken e-devlet şifresi ile giriş yapılmalıdır. Sisteme giriş yapılacak arama motoru Explorer olmamalı, Chrome / Edge / Firefox browserlarından biri aracılığıyla giriş yapılmalıdır.

DYS üzerinden başvuru gerçekleştirmek isteyen kişilerin öncelikle sisteme tanımlı olması gerekir. Bununla birlikte ilgili kurum veya kuruluş için başvuruları gerçekleştirecek kişilerin de DYS üzerinden bildirilmesi zorunludur. Başvuru gerçekleştirilirken MERSİS’te yer alan bilgilerin güncel olmasına dikkat edilmelidir.

 

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: