Merkez Mahallesi, Abide-i Hürriyet Caddesi Black Out İş Merkezi No: 211 İç  Kapı No: 64 Şişli/İSTANBUL

Medikal Turizm Trendleri

09.01.2024
513
Medikal Turizm Trendleri

Medikal Turizm Trendleri

Global medikal turizm market değeri, her geçen yıl artan ve dünya genelinde dikkat çeken önemli bir başlıktır. 2019 yılında 105 milyar dolar market değerine sahip olan medikal turizm 2020 yılında COVİD- 19 sınırlamalarından dolayı düşmüş günümüzde ise eski gücüne yeniden kavuşmuştur. Son veriler incelendiğinde verilerin doğrultusu 2023 yılındaki global market hacminin 2019 market hacmini geride bırakacağı yönündedir. Ülkelerin medikal turizm trendleri başlığına dikkat etmesi market hacmindeki büyümede önemli bir role sahiptir.

Medikal turizm market hacminin artışında çeşitli faktörlerin ve trendlerin rolü bulunur. Turizmi teşvik eden faktörler itici faktörler ve çekici faktörler olarak gruplara ayrılır. İtici faktörler arasında yaşanan ülkenin sahip olduğu şartlar, o ülkenin sağlık sistemine karşı güvensizlik oluşması, sınırlı tedavi seçeneği ve yetersiz sigorta kapsamı yer alır. Çekici faktörler ise gidilen destinasyonun ve sağlık kuruluşunun sağladığı konforla ilişkilidir. Bu faktörlerin yanı sıra gidilen ülkenin siyasi ve sosyal istikrarı, döviz kurunun sağladığı kolaylıklar da çekici faktörleri artırabilir. Düşük medikal ücreti, hastane ve pratisyen itibarı da yine ülkeler arasında market hacmi farkı yaratan başlıklardır. Birçok ülke her geçen yıl medikal turizm marketin arttırabilmek adına çeşitli yatırımlarda bulunarak ülkelerinin çekici faktörlerini arttırmaya yönelik çalışır. 2020- 2021 yılı verilerine göre global çapta en iyi medikal turizm hizmeti sağlayan ülkeler; Kanada, Singapur, Japonya, İspanya ve Birleşik Krallık şeklindedir.

Tedavi Türüne Göre Market Büyüme Trendleri

Medikal turizm birçok tedavi türü kapsamında gerçekleştirilebilir. Ancak günümüzde medikal turizm belirli tedavi türlerinde daha ön plandadır. Nöroloji ve kanser tedavilerinde market büyümesi diğer tedavi türlerine göre daha büyük çapta olacağı düşünülür. Nöroloji tedavilerindeki artışın temelinde artan yaşlı nüfusla beraber demans vakalarındaki artış yer alabilir. Kanser tedavilerindeki artış ise günümüz şartlarında birçok başlık ile ilişkilendirilebilir. Dünya Sağlık Örgütü 2020 verilerine göre en çok karşılaşılan kanser türleri meme kanseri ve akciğer kanseridir. Obezite gibi hastalıklar veya genetik faktörler kanser gelişimini tetiklerken, sosyoekonomik engeller kişilerin daha uygun fiyatlı ülkelere yönelmesine neden olabilir.

Nöroloji ve kanser tedavileri haricinde medikal turizm merkez hacmini büyüten farklı tedavi türleri de bulunur. Kardiyovasküler tedaviler, ortopedik tedavi, kısırlık tedavisi ve ileri derece yanık, bariyatrik cerrahi, organ nakli gibi cerrahi müdahale gerektiren işlemler için de medikal turizme başvurulabilir.

Popüler Medikal Turizm Destinasyonları ve Büyümeyi Etkileyen Özellikleri

İhtiyaç duyulan sağlık hizmetine göre kişiler çeşitli faktörlerin etkisiyle farklı destinasyonları seçebilir. Yukarıda bahsedildiği gibi çekici faktörlere sahip ülkeler bu noktada ön plana çıkan ülkeler arasında yer alır. Popüler medikal turizm destinasyonlarına bakıldığında hangi faktörler nedeniyle ön plana çıktığı ve hangi tedavi türleri ile popüler olduğu değişkenlik gösterir.

Kardiyovasküler tedavi için medikal turizm gerçekleştirecek olan kişiler genellikle; Hindistan, Almanya, Tayland, Singapur ve Fransa’yı tercih eder. Bu ülkelerin tercih edilmesi ve kardiyovasküler alanda tercih edilen ülkeler arasında yer almasının temelinde ise bazı büyüme faktörleri yer alır. Bahsedilen ülkelerde gelişmiş uzmanlık ve özelleşmiş tedavi teknikleri bulunur. Ülkelerin yakın mesafelerde olması da yine hasta için dikkat çeken özelliklerden biridir.

Ortopedik tedavi kapsamında tercih edilen ülkeler arasında ise; Meksika, Türkiye, Brezilya, Tayland, Almanya, Singapur, Fransa, Malezya ve Hindistan yer alır. Ülkelerdeki geriyatrik nüfusun spor alışkanlığının artması ve beraberinde gelen yaralanma vakaları sonucu invaziv cerrahi tekniklerine yönelinmesi ülkede hizmet veren doktorların bu alanda gelişmesine ve başarılı cerrahi işlemler gerçekleştirilmesini sağlar. Uzmanların başarısının artması ise ülkelerin ortopedi tedavilerindeki medikal turizm hacmini arttırır.

Nörolojik tedaviler içi tercih edilen ülkeler; Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, Hindistan, ABD ve Singapur şeklindedir. Nörolojik tedaviler uzmanlık isteyen tedavilerdir. Bu ülkelerde yüksek seviyede uzmanlığa sahip hekimlerin çalışması, deneyimli personel bulunması ve hastanelerin gelişmiş ekipmanları olması tedavi başarısını arttırır. Doktorların ve sağlık kuruluşlarının bu başlıklar dahilinde gelişmesinin temeli ise nüfusun büyümesiyle açığa çıkan nörolojik tanılarının artması yer alır.

Kanser tedavisi dünya genelinde genellikle pahalı bir tedavi yöntemidir. Ancak bazı ülkeler kaliteli sağlık hizmeti vermesi ve bunun yanı sıra uygun fiyatlı olması ile kanser tedavisi dahilinde daha çok tercih edilir. Almanya, Fransa, Singapur, Tayland, ABD, Güney Afrika, Malezya ve Hindistan kanser tedavileri için tercih edilen ülkelerdir.

Küresel sorunlardan biri haline dönüşen bir diğer sağlık problemi ise kısırlıktır. Kısırlık tedavisi Barbados, İspanya, Türkiye, Macaristan, Hindistan, Güney Afrika ve Malezya’da ön plandadır. Bu ülkelerde, yüksek başarıyı sağlayan teknolojik gelişmelerin yakından takip edilmesi kısırlık tedavisinde başarılı olmalarını sağlar. Ülkelerin bu alana yönelmesinde ise kısırlık tanısında artış meydana gelmesi rol alır.

Diğer tedavi yöntemleri için Türkiye, Almanya, Fransa, Tayland, Meksika, Singapur, ABD, Güney Afrika ve Brezilya ülkeleri ön plana çıkar. Ülkelerdeki uygun fiyatlı tedavi seçenekleri ileri derecede yanık tedavisi, böyle gerçek cerrahi, organ nakli veya nadir hastalıklar için gereken cerrahi müdahaleler için tercih edilen ülkeler olmasını sağlar.

Ülkeler Arası Ameliyat Ücretleri Karşılaştırması

2019 yılında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında ülkelerin belirli tedaviler için ortalama ücretleri bir araya toplanmıştır. Toplanan veriler ABD’de 123.000 dolara yapılan bypass operasyonunun İsrail’de 28.000 dolara Hindistan’da ise 7.900 dolara yapıldığını gösterir. Hindistan’dan sonra en uygun fiyatlı bypass gerçekleştirilen ülke 13.900 dolar ile Türkiye’dir. Diz replasmanı ücretleri incelendiğinde en yüksek tedavi ücreti Amerika’da olup 35.000 dolar şeklindedir. 6.600 dolar ile Hindistan diz replasmanı ameliyatının en uygun fiyatlı yapıldığı ülkedir. Kalça protezi ameliyatı, anjiyoplasti veya dantel implant gibi diğer işlemler incelendiğinde yine en yüksek fiyatla genellikle Amerika’da karşılaşılır. Anjiyoplasti en uygun fiyatlı Türkiye’de yapılırken, dental implant Kolombiya ve Hindistan’da, kalça protezi ameliyatı Polonya’da gerçekleştirilir.

Çalışmalar dahilinde ele alınan ülkeler genellikle Amerika ve Avrupa ülkeleriyle rekabet edebilecek konumdadır. Ancak destinasyonları arasındaki tercih edilirliği farklı faktörler de etkileyebilir. Ulaşım maliyetleri ve kur farkı hastanın yapacağı masrafı direkt olarak etkilediğinden kişiler bu faktörleri de değerlendirilerek ülke tercih ederler. Bu noktada Türkiye hem uygun fiyatlı işlemleri hem de coğrafi konumu ile Balkanlar’da ve Ortadoğu’da bulunan hastalar için ideal bir konumdadır ve medikal turizm alanında elde ettiği gelişmeler bu avantajlarıyla yakından ilişkilidir.

Türkiye’de Medikal Turizm Trendleri

Türkiye, medikal turizm market hacmine katkıda bulunan ülkelerden biridir. Türkiye’nin tercih edilmesinin en önemli nedeni kişilerin yaşadıkları ülkelere göre daha uygun fiyatlar ile yüksek kalitede tedavi alabilmesidir. Türkiye nitelikli personeli ve ileri teknolojik donanıma sahip hastaneleriyle sağlık sektöründe gelişmiş ülkeler arasında yer alır. Özellikle ileri onkolojik tedavi merkezleri Türkiye’nin bulunduğu bölge dahilinde kanser tedavilerinde lider konumunda olmasını sağlar. Türkiye; estetik, dental, ortopedi, oftalmoloji, bariyatrik, onkoloji ve doğurganlık tedavileri dahilinde tercih edilen bir ülkedir.

Türkiye’nin diğer ülkeler arasında tercih edilmesinin çeşitli sebepleri bulunur. Sadece uygun fiyatlı olması değil ülkelerin kendi sağlık sektörlerindeki yetersizlikleri de Türkiye’ye yönelimi arttırabilir. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından yayınlanan verilere göre bazı ülkelerdeki hastaların neden Türkiye’ye yöneldiği incelenebilir. Örneğin; Almanya veya İngiltere’ de bulunan kişiler fiyat farklılığı, tedaviye daha kısa sürede erişim sağlanması, sigorta kapsamında yapılamayan işlemlerin Türkiye’de daha uygun fiyatlar ile yapılması ve turistik sebepler nedeniyle Türkiye’ye yönelim gösterir.

Yunanistan, Azerbaycan, Suriye veya Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri ise ülkelerindeki tıbbi teknolojik yetersizlik, sağlık çalışanlarının yeterli oranda nitelikli olmaması, görecekleri tedavileri akrabalarından saklamak istemeleri veya özellikli tedavi seçeneklerine ihtiyaç duymaları sonucu sağlık turizmi için Türkiye’ye gelebilirler.

Türkiye her geçen yıl dünya genelinde popülerliği artan bir ülkedir. 2022 yılında Türkiye’ye 1,26 milyon sağlık turisti gelerek o yıl ülkenin sağlık turizmi geliri 2,12 milyar dolara ulaşmıştır. Hastane ve sağlık personeli yatırımlarına devam eden Türkiye’nin ilerleyen yıllarda medikal turizm alanında daha çok başarıya imza atacağı öngörülmektedir.

Bu yazıda kullanılan veriler Grant Thornton Türkiye raporundan elde edilmiştir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: