Sağlık Turizmi İşletmeciliği
Sağlık turizminde önemli bir konumda olan Türkiye, her geçen gün hem sağlık hizmetlerini hem de bu sektörde yer alan çalışanların profesyonelliğine önem vermektedir. Sağlık turizm şirketleri veya kuruluşları, hastalarına gerekli hizmeti sağlayabilmeleri için bünyelerinde sağlık turizm işletmeciliğine yer verebilir veya kendileri adına bu işlemleri gerçekleştirebilecek bir acente ile çalışabilirler. Sağlık turizmi işletmeciliği ile Türkiye’ye gelen hastalar kaliteli ve eksiksiz bir hizmet ile karşılanmaktadır. Hastalar, ihtiyaçları olan tüm hizmetlere koordinasyonlu bir şekilde erişim sağlayabilirler. Kurum veya kuruluş merkezli bir başarı olarak görülse de elde edilen her başarı ülkemizi de ön plana çıkarmaktadır. Hem sağlık sektöründeki başarıları hem de hasta memnuniyetinin sağlanması ile de Türkiye, sağlık turizminde ilk sıralara yükselebilir.
Sağlık Turizmi İşletmeciliği Nedir?
Sağlık turizm işletmeciliği, yurt dışından gelen hastaların konaklamasından geçirecekleri operasyonlara kadar kusursuz bir hizmet almasını sağlar. İşletmecilerin sağlık sorunları ve talepleri ile ilgili detaylı bilgiye sahip olması gerekir. Mevcuttaki hastalıklarına veya alacakları sağlık hizmeti doğrultusunda ihtiyacı olan konaklama imkanlarını sağlar. Böylece profesyonel bir yaklaşım oluşması ile hastanın tam olarak ihtiyacı olan her şeyin karşılanması sağlanır. Bu sayede memnuniyetle uğurlanan hastalar ile hasta sürekliliği kazanılır. Sağlık turizminde hali hazırda iyi bir konumda olan Türkiye, sektörde daha da üst sıralara çıkabilir ve başarısını daimi kılabilir.
Nasıl Yapılır?
Sağlık turizmi işletmeciliği potansiyel hastaya ulaşılması ile başlar. Hastanın yol ve transit adımlarının düzenlenmesi, hastanın alacağı sağlık hizmeti, hizmetler sırasında konaklama yerleri ve genel olarak süreçten memnuniyetini sağlayacak tüm adımları kapsar. Firmanın ilgili acente ile anlaşması ile koordinasyonlu bir çalışma başlatılır. Aylık gelir gider raporlamaları ile profesyonel bir süreç takibi sağlanır.
Hangi Hizmetleri Sunar?
Sağlık turizm işletmeciliği, mevcut sağlık hizmeti veya ürün ile ilgili reklamların planlanması, hasta ile iletişim, gerekli durumlarda tercümanlık desteği, hastanın uçak biletleri, havaalanından otele transferi, otel konaklamaları, hastane konaklamaları gibi baştan sona tüm adımların takibini sağlar.
Kimler Sağlık Turizmi Yapamaz?
Sağlık turizmi yapılabilmesi için belirli şartlar yer almaktadır. Öncelikle ilgili şirketin Bakanlık tarafından yayınlanan genelgeye uygunluğu gerekmektedir. Sunacağı ürün veya hizmet için sağlık turizmi yetki belgesine sahip olması gerekir. Özel sağlık kuruluşlarının ve bu kuruluşlarla işbirliği yapan firmaların sağlık turizm yetki belgesine sahip olması zorunludur. Belgesi olmayan şirketler sağlık turizmi yapamazlar.
Neden Yapmalıyız?
Kişiler doğru tedaviyi bulma, çevreleri tarafından yaptıracakları işlemlerin duyulmaması isteği veya ekonomik nedenlerden dolayı sağlık turizmine yönelmektedir. Dış ülkelerde sağlık hizmetlerini araştırmaya başlamaları ile birçok farklı ülke karşılarına çıkmaktadır. Sağlık turizminde 9. Sırada yer alan Türkiye, sağlık sektöründe önemli bir konumdadır. Hem dünya çapında adını duyurması hem de ülkeye döviz kazandırması ile son derece aktif bir sektördür. Bu alanda hizmet veren firmaların da kazançları artan döviz değerlerine bağlı olarak her geçen gün artmaktadır. Bir şirket için döviz kazanmak oldukça önemli bir başlıktır.
Akreditasyon İçin Neler Gerekli?
Bir şirketin sağlık turizmi yapabilmesi için gerekli olan yetki belgesi bu başlık altında da geçerlidir. Bakanlık tarafından uygun görülen kurum veya kuruluşların öncelikle yetki belgesine sahip olması gerekir. Gerekli belge alımı için şirketlerin Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ürün ve hizmetlere sahip olması, en az bir yabancı dilde siteye sahip olması ve uygun personeli bünyesinde çalıştırıyor olması gerekmektedir. Gerekli belgeler ve özelliklerin detaylı listesine Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın resmi sitesinden ulaşılabilir.
Kimler Yapmalı?
Sağlık turizmi işletmeciliğini alanında uzman kişiler yapmalıdır. Kurum veya kuruluşları sağlık turizmi işletmeciliği yapan acenteler ile anlaşabilir veya bu alanda tecrübesi olan kişilere ekibinde yer vererek bu yapıyı da içlerinde oluşturabilirler. Genellikle uzman bir ekip ile çalışma seçeneği tercih edilmektedir. Kapsamlı ve detaylı bir yönetim kolu olduğundan, tüm adımları kendi adlarına yönlendirecek ve yönetecek bir acente ile çalışmak profesyonel bir davranış olmaktadır.
Pazarlaması Nasıl Yapılır?
İnternet çağı nedeni ile tüm reklam ve pazarlamalar artık sanal ortam üzerinden dönmektedir. Şirketler yaptıkları uygulamaları, sundukları hizmetleri ve müşteri memnuniyetine yönelik reklamlarını sosyal medyalar ile duyurmaktadır. Google, Facebook ve Instagram reklamları bu kapsamda ön plana çıkan mecralardır. Bu noktada sosyal medyaya hakimiyet ve internet sitesinin SEO uyumlu olması önemli hususlardır. Şirketlerin firmalar arasında kendilerini duyurması ve pazarlama yapması ise katıldıkları kongre ve fuarlar ile mümkün olmaktadır. Devlet, bu noktada da devreye girerek şirketlere kongre veya fuar katılımlarına yönelik destek sağlamaktadır.
Ülkemizde En Çok Sağlık Turizmi Yapılan Tedavi Alanları
Türkiye, sağlık turizminde pek çok alanda gelişim göstermiştir. Sağlık turizmi kendi içerisinde yaş gruplarına ayrılırken ülkemiz yediden yetmişe her yaş kesimin ihtiyacı olan sağlık hizmetini sağlamaktadır. Tıp alanında başta, kalp- damar, beyin ve estetik bölümleri yer almaktadır. Bunun dışında SPA ve termal merkezler de sağlık turizminin önemli kolları arasında yer almaktadır.
Sağlık Turizmi İşletmeciliği Bölümü Hakkında
Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı, sağlık kurum veya kuruluşlarına çeşitli destekler vererek şirketlerin büyümelerini desteklerken, üniversitelerde açılan sağlık turizmi işletmeciliği bölümü ile bu sektörde yer alan kişilerin alanında profesyonel kişiler olması hedeflenmektedir. Bu eğitim alan kişiler sağlık turizmine yönelik tüm prosedürleri a’dan z’ye biliyor olup, sektörü ilerletebilecek kapasitededirler. Birçok üniversitede bulunmaya başlayan bölüm, 2 yıllık bir bölüm olup, mezunları sağlık turizmi işletmeciliğinde başarılı yerlere gelmektedir.
Sağlık Turizmi Devlet Destekleri
Sağlık kurum ve kuruluşlarının uluslararası pazarda kendini büyütüp geliştirebilmesi için devlet çeşitli destekler sağlamaktadır. Bu destekler kapsamında firmaların güncel olmaları, prosedürlere uygun olmaları, uluslararası pazarda kendilerini duyurabilmeleri için gerekli giderlerin birçoğunda firmalara döviz desteği sağlamaktadır. Verilen döviz destekleri ile firmaların kısa süre içerisinde başarıya ulaşmaları, ülkemize daha çok hasta getirerek döviz girişini arttırmaları hedeflenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeye uygunluğu olan firmalar aşağıda adı geçen desteklerden faydalanabilmektedir.
- Reklam tanıtım ve pazarlama desteği
- Danışmanlık desteği
- Tercümanlık personel desteği
- Hasta yol desteği
- Acente komisyon desteği
- Ürün ve hizmet tescil desteği
- Yurtdışı şirket alımına ve rapor yönelik danışmanlık desteği
- Çevre ve kalite belgeleri desteği
- Yurt dışı birim desteği
- Yurt dışı fuar katılım desteği