Merkez Mahallesi, Abide-i Hürriyet Caddesi Black Out İş Merkezi No: 211 İç  Kapı No: 64 Şişli/İSTANBUL

Teşviklerin Amacı Nedir?

18.09.2020
768
Teşviklerin Amacı Nedir?

Teşviklerin Amacı Nedir?

Aslında teşvik sisteminin tek bir amacı vardır, o da üretim, tüketim ve dağıtım sektörlerine gerektiğinde müdahale etmek kaydıyla ekonominin güçlenmesini sağlamaktır. Bu sebeple bu kısımda amaçtan çok bu amaç için neler yaptığını anlatmak daha faydalı olacaktır.

 

Teşvik

Devletlerin üretim,tüketim ve dağıtım sürecinde oluşacak bu aksamaları azamiye indirmek ya da zinciri güçlendirmek amacıyla yardımlarda bulunduğu sistemin bütünüdür. Peki bu süreçteki aksamlara devlet nasıl müdahalede bulunuyor.

 

Üretim

Üretimde oluşabilecek aksamalar için üretimi etkileyen faktörlere tekrar bakalım.

Ham maddeye yakınlık, su kaynaklarına yakınlık, iklim koşulları ve yer şekilleri doğal faktörleri , sermaye, teknolojik gelişmeler, tarımsal faaliyetler, sanayideki gelişmeler de üretimi etkileyen beşeri faktörleri oluşturmaktadır.

 

Devlet bu aşamada oluşacak sıkıntılara ne şekilde etki etmektedir?

Ham maddeye yakınlık, su kaynaklarına yakınlık, iklim koşulları ve yer şekilleri ile ilgili sıkıntılarda direk firmaya bir yardım da bulunmasa da, firmalara bu dezavantajlarını avantaja çevirecek yatırımlarda bulunabilir. Örneğin, ham maddeye uzak olduğu için lojistik ödemelerinin yüksekliği sebebiyle kâr marjı düşük olan firmalar için bu ham maddeye ihtiyaç duyan sektörlerin firmaları için ortak bir sanayi bölgesi kurabilir. Ya da firmalara teknolojide ve sanayide gerçekleşen değişimlere ayak uydurabilmesi, dünya rekabetinden kopmaması amacıyla harcamalarının belli oranlarında nakit olarak desteklerde bulunabilir.

 

Tüketim

Tüketimi etkileyen faktörlerin temel ihtiyaçlar, tanıtım ve reklam, kitle iletişim araçları, moda ve gelir düzeyleri olduğunu belirtmiştik. Devlet tüketimi artırmak amacıyla firmalara tanıtım ve reklam desteğinde bulunabilir ya da firmalara istihdam yardımları ile daha fazla tüketicinin zincire dahil olmasını sağlayabilir.

 

Dağıtım

Dağıtımı da ulaşım yolları, iletişim teknolojileri, sermaye birikimi, insan kaynaklarının etkilediğini söyleyebiliriz. Devlet yine burada dolaylı yoldan ulaşım yolları üzerine giderek firmalara fayda sağlayabilir. Örneğin tuz gölünde üretim yapan tuzcular kendilerinin tren yoluna ihtiyaçları olduğunu, böyle bir durumda nakliye masraflarının düşeceği için uluslararası rekabete ortak olacaklarını dile getiriyorlar. İlerde devlet bu sektör için kendi çıkarları ile uyuşması durumunda böyle bir projeyi hayata geçirerek bir destek sağlayabilir.

 

Özetle, devletin teşvik vermekteki amacı, ekonominin güçlenmesi için temelini etkileyen faktörleri azamiye indirmek ve firmaların etkilenmesini azaltmak amacıyla araya girip yardım etmektir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: