Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Nasıl Alınır? Anasayfa » Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Nasıl Alınır?
Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Nasıl Alınır?
Bu yazımızda, sağlık turizmi yapmak ve bu kapsamda verilen devlet desteklerinden yararlanmak isteyen acenteler için, Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Nasıl Alınır? sorusuna cevap vereceğiz.
3.07.2017 tarihinde resmi gazetede yayınlanmış olan “Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkındaki Yönetmelik” kapsamında sağlık amaçlı yurtdışından ülkemize geçici bir süreliğine gelen, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan veya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmakla birlikte yurtdışında ikamet eden Gerçek kişilere verilen her türlü sağlık hizmetlerinde Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesine sahip olunması gerekliliği getirildi.
13.07.2018 yılından itibaren sağlık turizmi faaliyetinde bulunan;
- Özel sağlık kuruluşları (hastaneler, tıp merkezleri, poliklinikler, özel muayenehanesi olan doktorlar)
- A grubu acente belgesi olan sağlık turizmi aracı kuruluşlarının
”sağlık turizmi yetki belgesi” almasını zorunlu hale getirilmiş ve yetki belgesi olmayan sağlık kuruluşu ve aracı firmaların sağlık turizmi yapamayacağı kararlaştırılmıştır. Sağlık kuruluşları(hastane, muayenehane, poliklinik…) ve acenteler, sağlık turizmine devam edebilmeleri için Sağlık Bakanlığı’nın vereceği yetki belgesini almak zorundalar.
Sağlık Turizmi Acentesi Yetkinlik Kriterleri
Sağlık turizmi yapmak isteyen turizm acentelerinin sağlaması gereken 6 ana kriter bulunmaktadır. Bunları şöyle sıralayabiliriz;
- A Grubu Seyahat Acentası İşletme Belgesi
Yetki Belgesi için ilk kriter, A Grubu Seyahat Acentası İşletme Belgesi sahibi olmak. Seyahat acentası belgesi, seyahat acentası faaliyeti gösterilebilmesi için ticari kuruluşlara Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen belgedir. Seyahat acentaları gördükleri hizmetlere göre A Grubu, B Grubu ve C grubu Seyahat Acentaları olmak üzere üç grupta toplanırlar. Sağlık turizmi yapmak isteyen acentalar, Tüm seyahat acentalığı hizmetlerini ifa eden A Grubu Seyahat Acentası belgesini almak zorundadır. Bu kapsamda TURSAB’ın A Grubu için istediği kriterleri yerine getirmelidir. A Grubu Seyahat Acentası Belgesi başvurusu ile ilgili detaylı bilgiye https://www.tursab.org.tr/acenta-kurulus-evraklari sayfasından ulaşabilirsiniz.
- Sağlık Kuruluşları İle Protokol
İkinci kriter ise, en az 3 sağlık kuruluşu ile protokol imzalamak. Bu kapsamda yapılacak olan protokoller herhangi bir sağlık kuruluşu ile yapılamamaktadır. Protokol imzalanacak olan sağlık kuruluşu da Uluslararası Sağlık Turizmi Sağlık Tesisi Yetkinlik kriterlerini sağlayan yani Sağlık Turizmi Yetki Belgesi’ne sahip olmalıdır. Aksi takdirde anlaşma sağladığınız sağlık kuruluşu kritereler uygun olmayacaktır.
Protokol imzalarken dikkat etmeniz gereken noktalar:
- Protokolün her sayfası imzalanmalı
- Sağlık kuruluşunda imzayı atan kişinin imza sirküleri temin edilmeli
Sağlık kuruluşları ile yapacağınız sözleşme metniniz bulunmuyorsa bu linkten protokol örneğine ulaşabilirsiniz.
- Çağrı Merkezi Alt Yapısı
Yetki belgesini alabilmeniz için gerekli kriterlerden biri de en az 2 dilde(2 personel) 7/24 hizmet verebilecek bir çağrı merkezi alt yapısına sahip olmak. Belirtilen 2 dilden birisi kesinlikle İngilizce olmak zorunda. Diğer dil ise hedef pazarınıza göre tercih edeceğiniz İngilizce harici farklı bir dil olacaktır. Çalıştıracağınız personellerin kriterleri yazının devamında belirtilecektir.
Çağrı merkezi alt yapısında kasıt ise, çağrı merkezi hizmeti sunan bir firma ile anlaşarak 7/24 2 dilde operatöre sahip bir alt yapı kurmaktır. Anlaşacağınız firma ile sözleşme yapacak ve sözleşmeyi de başvuru aşamasında bakanlığa sunacaksınız.
- Çağrı Merkezi Hariç Personel
Çağrılara bakacak personelin dışında, yabancı dil bilen en az 2 personel daha istihdam edilmek zorundadır. Bu kapsamda istihdam edilecek personellerden biri İngilizce bilen biri olmak zorundadır. Tercihe göre 2 personeli de İngilizce’de ya da farklı bir dilde istihdam edebilirsiniz. Çalıştıracağınız personellerin kriterleri yazının devamında belirtilecektir.
- Aracı Kuruluş(Acente) Taahhüdü
Yetki belgesi alabilmeniz için bazı taahhütler vermek zorundasın. Okurken taahhüt vermek gözünüzü korkutmasın. İmzalı taahhüt ile aşağıda belirtilen hizmetleri vereceğinizin sözünü veriyorsunuz. Bu hizmetler, sağlık turizmi yapmak isteyen herkesin hali hazırda yapacağı çalışmalardır. Vereceğiniz taahhütler aşağıdaki gibidir.
- WEB Sitesi: Türkçe ve İngilizce zorunlu olmak üzere en az 3 dilde internet sitenizim olduğu. (Aslında kriterlerden bir tanesi de bu başlık ancak; sadece taahhüt içerisinde geçtiği için bu kısımda bahsediyoruz. Yetkinlik belgesi sahibi olabilmeniz için Türkçe, İngilizce ve farklı 1 dil daha olmak üzere minimum 3 dilde internet siteniz olmak zorundadır. Bu web sitesinde uluslararası sağlık turistinin bilgi almak isteyebileceği konularla ilgili gerekli açıklamalar bulunmalıdır. Anlaşmalı olunan sağlık kuruluşlarını sitesinde yayınlayarak bu tesisler hakkında ayrıntılı bilgi mevcut olmalıdır.)
- Sağlık Sigortası: Uluslararası sağlık turistine tüm seyahati kapsayacak şekilde seyahat sigortası yaptırmak.
- Sağlık Kuruluşlarına Bildirim: Uluslararası sağlık turistinin almak istediği sağlık hizmetine uygun olan sağlık tesislerini, sağlık turistinin tıbbi bilgi belgelerini önceden sağlık kuruluşuna ileterek araştırmak.
- Sağlık turistine bilgi vermek: Uluslararası sağlık turistine, almak istediği sağlık hizmetini sunabilecek sağlık kuruluşları ile ilgili bilgi vermek. Alacağı hizmet ile ilgili ücreti ve ödeme şartları hakkında bilgilendirme yapmak. Seyahat, pasaport, şehir içi ulaşım, iletişim, konsolosluk işlemleri hakkında bilgi vermek.
- Sağlık turistinin seyahat planlaması: Uluslararası sağlık turistinin ülkemize gelişlerini, ülkemizde konaklamalarını ve ülkemizden dönüşlerini sağlamak.
- KVKK: faaliyetleri sırasında sağlık turistine ait elde ettiği bilgiler hususunda KVKK kuralllarına uygun hareket etmek.
Personel Yetkinlik Kriterleri
Yetki belgesi kriterleri kapsamında istihdam edilmesi gereken personellerin dil yetkinliklerini kanıtlayabilmeleri için aşağıdaki belgelerden en az birine sahip olmalı.
- ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında 100 üzerinden en az 65 puan aldığına dair belge
- Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavına ÖSYM tarafından 65 puana denk kabul edilen uluslararası geçerliliği bulunan(CPE, CAE, TOEFL iBT, PTE Akademik) bir belgeye sahip olmak.
- TÖMER B2 seviyesinde belgeye sahip olmak. Kabul edilecek olan TÖMER belgesi SADECE Ankara Üniversitesi’nin vereceği belgedir.
- Mütercim ve Tercümanlık bölümünden mezun olduğuna dair belge