Merkez Mahallesi, Abide-i Hürriyet Caddesi Black Out İş Merkezi No: 211 İç  Kapı No: 64 Şişli/İSTANBUL

Sağlık Turizmi Vize Kolaylığı

23.12.2021
1.288
Sağlık Turizmi Vize Kolaylığı

Sağlık Turizmi Vizesi Başvurusu

Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı, sağlık turizminin geliştirilmesine yönelik çeşitli protokoller yayınlamaktadır. Sağlık Turizmi vize için: Sağlık kurum ve kuruluşlarının yurtdışından hasta getirme süreçlerinde ülkemize ziyarette bulunacak ve vize alması gereken hastaları için sağlık Turizmi vizesi alması gerekmektedir. Sağlık Turizmi vize, Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) tarafından işleme alınmakta olup, bir firmanın bu vizeyi alabilmesi için çeşitli yetkinliklere sahip olması ve gerekli evraklar ile başvuru yapması gerekmektedir. Öncelikle, sağlık vizesi için başvuru yapan firmanın HİB’e üye olması gerekmektedir. İlgili sağlık kurum veya kuruluşunun uluslararası sağlık turizmi yetki belgesi ve hastane/tıp merkezi/klinik ruhsatı sahibi olması gerekmektedir. Sağlık Turizmi vize başvurusu için HİB’in resmi sayfasından gerekli belgeler ile ön kayıt oluşturulması gerekmektedir. Bu belgeler arasında aşağıdaki belgeler yer almakta olup belgelerin pdf formatında sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

  • Taahhütname (kaşe ve imzalı)
  • Uluslararası sağlık turizmi yetki belgesi
  • Sağlık kuruluşuna ait güncel imza sirküleri
  • Hastane/tıp merkezi/klinik ruhsatı
  • Sağlık kuruluşu adına sisteme giriş yapan firma yetkilisine ait işe giriş belgesi ve geçmişe dönük son 3 aylık SGK dökümü

Ön kayıtın onaylanması halinde ilgili firmanın, ilgileneceği her hasta için yine aşağıda yer alan belgeleri sisteme yüklemesi gerekmektedir.

  • Hastanın ve olması halinde refakatçinin biyometrik fotoğrafı
  • Hastane tarafından verilmiş olan, tedavinin gerekliliğini belirten resmi belge
  • Uçak biletine dair rezervasyon
  • Hastanın otelde kalması halinde otel rezervasyonu
  • Hastanın tüm tedavi masraflarını karşılayabileceğine dair gelir durumunu ispat eden belge
  • Pasaport ön ve arka yüzünün renkli fotokopisi
  • Tedavi ardından resmi süreci gösteren doktor raporu
  • Hastaya ait zorunlu sağlık veya seyahat sigortası dokümanı
  • İlgili kurum veya kuruluşun hastadan aldığı hizmet bedelini gösteren dekont

Sağlık Turizmi Vizesi Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sağlık Turizmi vize başvurusu yetki belgesi olan sağlık kurum veya kuruluşlarının başvurabileceği bir sistemdir. Tüzel veya şahsi kişilerin başvurusu değerlendirmeye alınmamaktadır. Başvurular sırasında eksik belge olması halinde değerlendirme yapılmamaktadır. Bundan dolayı belgelerin eksiksiz olmasına büyük bir özen gösterilmelidir. Yukarıda da bahsedildiği gibi ilgili sağlık kuruluşunun HİB sistemine kayıt olması bir zorunluluktur. HİB sistemine giriş yapmak isteyen kuruluş öncelikle HİB’in resmi sitesi üzerinden kurumun e-posta adresi ile oturum açmalıdır. Kullanıcı adı ve şifre belirlenmesi ile gerekli işlemlerle ilgilenecek bir kişi sisteme atanmalıdır. Bu kullanıcı adı ve şifre sadece tek bir kişiye ait olmalıdır. Ardından sisteme gerekli evraklar yüklenebilmektedir. HİB sistemi sadece belirli evrak formatları üzerinden işlem sağlayabildiğinden belirtilen belge formatında (pdf) sisteme yükleme yapılmalıdır. Sisteme yüklenen başvuru belgelerinin imza ve kaşeli kopyası 10 (on) gün içerisinde Genel Sekreterliğe fiziki olarak iletilmesi gerekmektedir. Ön onay alınması ardından hasta için gerekli belgeler bir iş gününde refakatçi için gereken belgeler ise maksimum üç gün içerisinde sisteme yüklenmelidir. Refakatçi olarak anne, baba, eş, çocuk ve donör tanımlamasına izin verilmekte olup diğer akrabalar refakatçi olarak kabul edilmemektedir.

Başvurular ilgili konsolosluk tarafından bir gün içerisinde cevaplanmaktadır. HİB Vize Departmanına online sistem üzerinden başvuru gerçekleştirilen kişiler ve bu kişilere Etiket Vize olarak verilen sağlık vizesi 30 gün sürelidir. Bu vize ile yalnızca havayolu ile gelen hasta ve refakatçiler ülkemize giriş yapabilmektedir. Karayolu ile gelmek isteyen hastalar için bu vize geçerli değildir.

Sağlık Turizmi vize başvurusu için her sağlık kurum veya kuruluşunun belirli bir limiti bulunmaktadır. Bu limitler; haftalık 25 adet vize başvurusu, poliklinik, muayenehane, klinik ve tıp merkezleri ise 10 adet vize başvurusu şeklindedir. Aylık başvuru sayısı ise hastaneler için 100 adetken,  poliklinik, muayenehane, klinik ve tıp merkezleri için 40 adet vize başvurusu hakkı tanınmaktadır.

Başvuru gerçekleştirilen ve onay alan hastalar için HİB, bahsi geçen hastaların ilgili sağlık kurumlarına başvurup başvurmadıklarına dair belge ve yapılan işlemlere ilişkin olarak belirli periyotlarla protokol numarası ve Epikriz Raporu istemektedir. Raporun iletilmemesi halinde başvuru gerçekleştiren kişini hesabı dondurulmaktadır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: