Merkez Mahallesi, Abide-i Hürriyet Caddesi Black Out İş Merkezi No: 211 İç  Kapı No: 64 Şişli/İSTANBUL

Hasta Kayıt Sistemi Nedir?

08.12.2021
3.227
Hasta Kayıt Sistemi Nedir?

Hasta Kayıt Sistemi Nedir?

Hasta kayıt sistemi, bir hastanın sağlığına yönelik tüm bilgilerin kayıt edildiği bir sistemdir. Bu sistem ile hastaların yakından takibi sağlanır. Tüm teşhis- tanılar, laboratuvar veya radyoloji sonuçları gibi hastanın tüm sağlık verilerinin tek bir yerde depolanmasıdır. Hasta hakları ve mahremiyetini esas alarak hazırlanan ve Sağlık Bakanlığı tarafından kullanımı uygun görülen çeşitli HBYS yani Hastane Bilgi Yönetim Sistemi bulunmaktadır. HBYS, bilgisayar aracılığı ile oluşturulan yazılımlar sayesinde etkileşim içinde olunan tüm hastanelerdeki yapılan işlemlerin kayıt altına alınabildiği bir sistemdir. Sağlık kurum veya kuruşları bu sistemlerden birini kullanarak hastalarının tüm bilgilerini kayıt altına alabilirler. Radyoloji veya kan tahlili raporları, doktor teşhisleri, reçete edilen ilaçlar, ameliyat geçmişi gibi sağlıklı ilişkili her başlık HBYS altında kayıt tutulabilir. Bu sistemin kullanılmasının temelinde çeşitli önemli gerekçeler yer almaktadır. Öncelikle, sağlık hizmeti kalitesinin arttırılması hedeflenir. Sağlık personelinin hastasının sağlık profiline hekim olarak daha iyi hizmet sunması ve yine hasta sağlık geçmişini detaylıca bilerek doğru tedavi uygulanmasını destekler. Bir diğer katkısı ise, hastaların verilerinin kayıt altına alınarak oluşturulabilecek bir tedavi yöntemi veya hastalık teşhisi için veri erişimine destek veriyor olmasıdır. Son olarak verimli ve doğru şekilde kayıt işlemi gerçekleştirilmesi için kolay ve ekonomik bir yöntem olmasıdır.

Nasıl Kullanılır?

Sağlık kurum veya kuruluşları hasta kaydı tutabilmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenen ve onaylanan sistemlerden herhangi birini kullanabilirler. Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü resmi sitesinde yer alan HBYS firmaları listesindeki kendilerine en uygun olacak şirket ile ve bu şirketin sağladığı HBYS sistemi üzerinden çalışabilirler.

Kurumdaki yetkili kişiler (doktor, hemşire vb.) sisteme giriş yapabilir ve hasta bilgilerine erişim sağlayabilirler. Hasta hakları korunması sebebi ile sisteme giriş yapabilen ve her bir kişinin görebileceği bilgi erişimi sınırlandırılabilir. HBYS sistemi için sağlık kurumunun bilgisayarlara ve yerel ağa ihtiyacı vardır. Sistemler genellikle internet üzerinden çalışmaktadır. Bu sayede bir hastanenin farklı şubelerinden de hasta bilgilerine erişim sağlamak mümkün hale gelmektedir. HBYS’ye girişi yapılan hastanın kan tetkikleri sonuçları, hastalıkları, radyoloji raporlar, reçeteleri ve düzenli olarak kullandığı ilaçları gibi pek çok bilgiyi saklamak ve daha sonrasında bu bilgilere erişim sağlamak mümkündür.

Kimler Kullanmalı?

Sağlık Bakanlığı genelgesine göre sağlık hizmeti veren kurum veya kuruluşlar HBYS kullanabilir. Bu kurum veya kuruluşlar arasında; hastaneler (kamu, özel, üniversite), tıp merkezleri, polikliniklerin yanında Sağlık Bakanlığından izin almak suretiyle faaliyette bulunan; aile ve toplum sağlığı merkezleri, muayenehaneler, laboratuvarlar, ağız ve diş sağlığı merkezleri, ambulans hizmetleri sunan kuruluşlar, hemoglobinopati tanı ve genetik hastalıklar tanı merkezleri, diyaliz, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri, madde bağımlılığı tedavi merkezleri, hiperbarik oksijen tedavisi uygulanan özel sağlık kuruluşları, üremeye yardımcı tedavi merkezleri, terapötik aferez merkezleri, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulama merkezleri, kordon kanı bankaları gibi kuruluşlar yer almaktadır.

E Nabız Entegre Hasta Kayıt Sistemi

E Nabız, Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan bir hastaya ait tüm sağlık kayıtlarının toplandığı bir sistemdir. Gerek internet arama konsolu gerekse telefon uygulaması üzerinden erişim sağlanabilen E Nabız sistemine kişinin ve doktorun erişim sağlaması mümkündür. HBYS sistemine kaydolan tüm bilgilere e nabız üzerinden ulaşılabilmektedir. Bu sayede kişinin sağlık geçmişi, ilaçları, tahlil sonuçları gibi pek çok bilgiye erişim sağlanabilmektedir.

Sağlık kurumunda ilgili personellerin veya doktorun bizzat kendisinin sisteme giriş yapması mümkündür. Hastanın TC Kimlik Numarası üzerinden kayıt gerçekleştirilmektedir. Kişi şahsi giriş yapacağı zaman internet üzerinden belirlediği kendi şifresi ve TC Kimlik Numarası ile veya E Devlet kapısı üzerinden E Devlet şifresi ile sisteme giriş yapabilmektedir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz: